Fakta om månen
Månen är Jordens enda naturliga satellit. En satellit är ett föremål i omloppsbana. Månen är en ovanligt stor satellit och den femte största i vårt solsystem.
Efter Solen är Månen det ljusaste föremålet på himlen, trots att dess yta egentligen är väldigt mörk. Dess framträdande position på himlen har sedan tidigt i mänsklighetens historia gett Månen en viktig roll i kultur och mytologi.
Den roterar runt sin egen axel i samma hastighet som den roterar runt Jorden. Därför ser vi alltid samma sida.
Historia
Det finns många teorier om hur Månen skapades men den mest allmänt accepterade teorin är att den formades ur skräp som kastades upp från en annan mycket stor himlakropp som kolliderade med Jorden för omkring 4,5 miljarder år sedan.
Mänskligheten har sedan tusentals år intresserat sig för och fascinerats av Månen och dess egenskaper.
Under 1950-talet inledde dåvarande Sovjetunionen försök att besöka Månen. Några obemannade farkoster både passerade och landade på Månens yta men 1969 blev USA det första landet som besökte Månen med en bemannad expedition.
Efter de första bemannade besöken på Månens yta dalade intresset för besök på månen under lång tid men intresset har återkommit på senare år och bland andra USA och Indien räknar med att åter besöka Månen med bemannade expeditioner inom 10 år.
Fysiska egenskaper
Månen har en solid järnrik inre kärna. Den yttre kärnan består främst av flytande järn och har en radie på 300 km. Runt kärnan ligger ett flytande lager av magma.
Månens totala diameter är 3476 km. Ytan består av sten och sand med liknande sammansättning som de stenar som återfinns på Jorden.
Inverkan på Jorden
Månens omlopp kring Jorden ger upphov till tidvatten eftersom dess gravitationsfält drar vattenmassorna till sig.
Månglober
Om du själv vill utforska Månen så rekommenderar vi dessa detaljerade månglober och stjärnglober.